MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE PDF

MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE Strip: RO MARCENARO [MARKS & ENGELS] on *FREE* shipping on qualifying offers. MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE [Karl Marks Fridrih Engels] on Amazon. com. *FREE* shipping on qualifying offers. Manifest Komunističke Partije. 5 likes. Book. Manifest Komunističke Partije. Book. 5 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get .

Author: Maugor Zulkilrajas
Country: Costa Rica
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 4 April 2018
Pages: 246
PDF File Size: 1.62 Mb
ePub File Size: 10.7 Mb
ISBN: 623-4-79727-730-1
Downloads: 13350
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Goltizragore

Njihovo je zastupnistvo veliko jos i s toga sto mnogobrojni sitni narodi i plemena sa teritorije Rusije salju samostalno svoje delegate na Svetski Kongres kao zasebne celine.

Pokret plemenskih separatista sve tri vere koji zele da razbiju nacionalnu celinu komunissticke mi smatramo najodvratnijim i najreakcionarnijim pokretom i moramo odbiti svaku solidarnost sa njim. Partije, koje su jos do sada zadrzale svoje stare socijal-demokratske programe, duzne su u najkracem komunisricke roku promeniti ove programe i, odgovarajuci narocitim odnosima svoje zemlje, izraditi nov komunisticki program u smislu zakljucaka Komunisticke Internacionale.

Prvi kongres Komunisticke Internacionale nije postavio nikakve tacne uslove za prijem u Trecu Internacionalu. Danasnje partijsko vodjstvo zenira se da to rece.

Ziveci u inostranstvu oni su vodili medjusobnu ostru duhovnu borbu, kad uz sadejstvo mase nisu mogli voditi klasnu borbu. One moraju narocito propagirati medju sindikalno organizovanim radnicima nuznost raskida sa zutom amsterdamskom Internacionalom. Partijska uprava smenjuje izabranike i naredjuje im sta da rade.

Ona sebi potcinjava svu javnu delatnost partije. U dnevnoj prakticnoj politici svake partije mora biti velikih razlika. U rezoluciji o uslovima clanstva izricno se veli: Protiv toga se zasticuje blagovremenim ciscenjem opozicije iz partije. Radnicka klasa ne moze pobediti ako nema za sobom seoske proletere i bar jedan deo najsiromasnijih manifrst i svojom politikom nije osigurala neutralnost jednoga dela ostalog seoskog stanovnistva.

I’d like to read this book on Kindle Don’t have a Kindle? Drugim organizacijama i partijama, koje su primljene u K. A kako se sastavlja taj svemocni Izvrsni Odbor? Za nas nikad nije bilo sumnje da i ako je proletarijat primoran da za jednu duzu periodu vremena vodi legalnu klasnu borbu, trazi demokratiju i zakonitost, da bi se kao klasa podizao i organizovao, na tom putu on nece doci do mqnifest vlasti.

  IYUNG PAHAN PDF

Velika partija masa brzo iscezava i pretvara se u usku sektu. Ono se postepeno prestaje interesovati mainfest partijsku politiku, pa po tom i za partiju. Radi toga objavljujemo oprema redakcijska tekst iz daleke U nekoliko velikih partija Italija, Svedska, Norveska, Jugoslavija i druge cija vecina stoji na stanovistu komunizma, odrzava se jos i danas jako reformisticko – socijal-pacifisticko krilo, koje samo ceka trenutak da opet podigne glavu, da aktivno sabotira revoluciju i pomaze burzoaziji i Drugoj Internacionali”.

Komunistickoj Internacionali obracaju se cesto partije i grupe koje su jos pre kratkog vremena pripadale II Internacionali, a koje bi sada htele da stupe u III Internacionalu, ali u stvari jos nisu postale komunisticke. Svaka partija koja zeli da pripada Komunistickoj Internacionali mora sistematski i uporno razviti komunisticku delatnost u sindikatima, radnickim i fabrickim vecima, kooperativama i drugim organizacijama masa.

Za slobodnu Internacionalu Kad je odlukom II Kongresa Komunisticke Internacionale njena opsta politika formulisana kao politika oruzane pobune protiv kapitalizma, duznost je svih socijalista od casti i imena da se prema njoj jasno i opredele.

File: – Wikimedia Commons

Svaka partija koja zeli pristupiti Komunistickoj Internacionali duzna je bezuslovno ukazivati pomoc svakoj sovjetskoj republici u njenoj borbi protiv kontrarevolucionarnih sila. Novi statuti zavode diktaturu partijskih vodja i ugusuju u partiji kritiku i slobodan duhovni zivot. Na taj nacin postaje nemoguce da se partija bez otvorenog rascepa otrese nesolidnih elemenata, ako se oni udruze u klike i prepadom se docepaju uprave partije.

Permission Reusing this file. Public domain Public domain false false. This page was last edited on 18 Julyat I sad kao i uvek mi cemo iskreno pomoci jedan revolucionarni savez sviju nereformistickih socijalistickih partija.

To isto vazi narocito za delegate vanrednih partijskih kongresa.

File:Communist-manifesto.png

Kod nas su i sindikati sasvim rastrojeni. Partije koje zele pripadati III Internacionali duzne su podvrgnuti reviziji licni sastav parlamentarnih frakcijasve nepouzdane elemente iz njih udaljiti, ove frakcije ne samo na reci vec i na delu potciniti partijskoj upravi, trazeci od svakog pojedinog komunistickog parlamentarnog clana da svoju celokupnu delatnost potcini interesu jedne stvarne revolucionarne propagande i agitacije.

partoje Mi hocemo bratski savez u priznanju jednakosti a ne politicko tutorstvo. Komunisticka Internacionala mora stvarno i na delu predstavljati jednu jedinstvenu komunisticku partiju celoga sveta. Ne na putu novih ratova nego na putu politickog i privrednog saveza i sporazuma oni mogu traziti puta za resavanje spornih nacionalnih pitanja. U novinama se sme dati da pisu samo “pouzdani” komunisti. Mi moramo otvoreno da recemo da klasna borba proletarijata i burzoazije u nasoj zemlji nije dozrela do gradjanskog rata, da je proletarijat kao klasa jos nedovoljno razvijen i slab i da bi preduzimanje klasne borbe oruzjem odvelo njegovome potpunome slomu kao klase i kao politicke partije, unistenju svih dosadasnjih tekovina njegove klasne borbe i dugogodisnjem onemogucavanju svake njegove organizacione delatnosti.

  EMBRIOLOGIA LANGMAN 11 EDICION PDF

Svaki pokusaj oruzanog ustanka odveo bi neminovnoj katastrofi i potpunom onemogucenju ma kakve forme klasne borbe. Pred njima se u punoj javnosti i punoj slobodi reci raspravljaju sva pitanja i odlukom vecine clanova utvrdjuje se partijska politika u svakom pojedinom pitanju. Internacionale od jednog kongresa do drugoga; izdaje u najmanje 4 jezika centralni organ; istupa sa potrebnim manifestima u ime K. Partijsko grupisanje i nacin borbe u pojedinim drzavama zavisi od celokupne dotadasnje istorije te zemlje.

Adobe Photoshop CS6 Windows. There’s a problem loading this menu right now. Kako se upravlja tom jedinstvenom Komunistickom Komumisticke celoga sveta?

Manifest komunisticke partije

This licensing tag was added to this file as part of the GFDL licensing update. Oni bi nas bacili uzasno nazad, u nove strahovite zrtve, u nova ratna varvarstva, u divlju reakciju, gde bi se u krvi zagusilo ime socijalisticko a radnicka klasa u lance bila okovana. Kad je odlukom II Kongresa Komunisticke Internacionale njena opsta politika formulisana kao politika oruzane pobune protiv kapitalizma, duznost je svih socijalista od casti i imena da se prema njoj jasno i opredele. Explore the Home Gift Guide.

Ima da postoji partoje tajna uprava. Mi tu klevetu odbijamo, ali jednovremeno izjavljujemo da cemo se boriti za to da partija ne ode ni u levi oportunizam, u nezrelo buntarstvo i pucizam. Pobeda proletarijata u naprednijim i razvijenijim zemljama znatno ce ubrzati i olaksati zavrsne borbe u zaostalim zemljama.